2/05/2010

Making of Mézes-Mázas

Tavaly elkészült -Lucával közösen- az első bábfilmünk. A mozgás kockáról-kockára törénő fotózás alapján jön létre, angolul ugye stop-motion. Egy hosszú folyamat végeredménye ez kérem, íme:



A bábfilm készítés kurzust nem más, mint Fischer Feri tartotta, a történetet neki köszönhetjük, KÖSSZ FERI! Namármint ez adott volt, A figura eszik, B pedig nézi, és irígykedik rá, megpróbálja egy csellel elvenni tőle, de A mit sem foglalkozik vele, eszi tovább a semmit, B kiakad. Először karaktereket kellett gyűjteni, majd róluk rajzokat hozni.






















A párok csak ez után álltak össze -ugye én Lucával- majd az ő nagyszerű ötlete volt, mi lenne ha egy kuglóf szerepelne?! Mondtam neki ez remek, belefogtunk a figuratervezésbe. Először megvizsgáltuk mitől kuglóf egy kuglóf.
















Majd külön elkezdtünk arcot tervezni neki. A karakterrajzoknál nekem nagyon megtetszett a vastag szemöldök, ezért ebből indultunk ki mind a ketten.
















Aztán Luca rajzolt egy olyat, hogy nekem rögtön megtetszett, úgyhogy kipipálhattuk ezt!











Közben párhuzamosan ezzel gondolkoztunk a forgatókönyvön, képkivágásokon, törénet felépítésén, no meg a díszleten. Amit ugyan nagyon egyszerűre akartunk venni, de mégis legyen valami.
















Egy másik remek ötlet pedig a tárgyak ábrázolása, azaz a kinyomtatott rajzokkal operáltunk a térben, és keltettünk teli asztal illúziót. Nagymamámtól szereztem egy kicsike abroszt és régi csempét, 40 évvel ezelöttről maradt pár darab... A tárgyakat én rajzoltam, Luca pedig kiszínezte, figyelve arra, hogy a főfény honnan jön majd a végleges beállításkor.































Lett volna baracklekvár is, de aztán kihagytuk, túlzsúfolt volt vele.
Közben a bábok tervezését csináltam, 1:1-es arányban megrajzoltam, és a szerkezetét kitaláltam, ami ugyan nem bonyolúlt, de arra is kell gondolni, hogy tartós legyen stb.























Aztán a storyboard fejlesztése közben kialakult, milyen mimikákra lesz szüksége a fánknak.
















Majd csináltuk a bábokat és a díszletet. A kuglóffal sokat kísérleteztünk, végül Feri javaslatára parafa mellett döntöttünk. Összeragasztottam 5-6 parafatábla darabot, majd drótkefe fejjel lecsiszoltam, illetve a formáját kifaragtam, nagyon élvezetes munka volt, tényleg. Aztán a kis repedésekbe (ahol a rétegek illesztve vannak) a parafa forgácsát bekevertem technokollal, és azzal tömtem ki a lyukakat. Majd Luca lefestette barna akrilfestékkel, de nagyon csillogott, mint egy kaki, úgyhogy még egy matt lakk réteggel átmentünk rajta. A keze-lába ólomdrót, csak egy szál, az ujjai pedig vékonyabb kertészeti drótból vannak. A máz rajta gyurma, a kis cukorkák pedig igazi kis cukorkák, úgyszintén a fánkon is. A fánk is gyurma. A kuglóf szája pedig sok fázisból álló rajzok, illetve előre lemozgatott rágás fázisai kinyomtatva. Az baromi jól néz ki.
















Aztán mikor minden előkészülettel megvoltunk a bevilágítással sokat szöszöltünk, de meglett, neki álltunk forgatni.





































































Majd egy kis utómunka, amire direkt kevés feladatot hagytunk, csak ami tényleg szükséges, összefűzés, képstabilizálás, kontraszt, egy jelenet maszkolása és vágás, cím, zene, stáblista.
5-öst kaptunk, nagyon boldogok vagyunk, és elnyertük a kipakolás legviccesebb filmje díjat!