5/09/2010

Kipakolás -filmgrafika 2

Folytatódott a filmgrafika, ami elvileg az előzőre épül, majd ebből kellett volna a szájszinkron filmet is csinálni, de itt mindenkinél megborult a történet. Volt aki új figurákat tervezett, új történetet, és így kihasználva ezt a kurzust előkészítette a filmjét, de volt aki -mint például én is- folytattam a filmgrafika 1-et. Főleg azért, mert az évvégi filmhez, a szájszinkronhoz nem akartam különösebb figurákat, csak ami kifejezetten ahhoz való...majd kiderül az is.



Szóval most ki kellett választani az egyik szereplőt, akit tutkóra végigviszel az előkészítés munkafázisain stúdió szinten. A banyát választottam, mert egy elég izgis karakter. Direkt behívtam a prezentációba a filmgrafika 1-es képeket is, hogy jól látszódjon a folyamat.




Először is meg kellett keresni az arányrendszereit, szabályokat írni a rajzolás módjára és a bonyolúltnak tűnő minták elhelyezkedésére. Ez azért fontos, hogy én -mint a tervező- meg tudjam mutatni, hol-mire gondoltam, hogy később aki rajzolja, pontosan úgy tegye, mint ahogy én elvárom. Teljesen logikus, tiszta, egyértelmű ábrákra volt szükség, ezeket szeretem, mert apukám mérnök. Ja igen, az egyik lába vastagabb, arra nehezedik a figura, ha majd járna, akkor a másikra sántítana. Ez vicces sztori, mert Nagy Lajos azt hitte, direkt így találtam ki anno, pedig csak elrajzoltam...mindenesetre klassz ötlet tőle, illik a figurához.



Ez a tömegek felépítése, hogy az animátor könnyen fel tudja dobni a papírra.
A következő képek a figura körbeforgatott modellapja, hogy nézne ki szemből-féloldalról-profilból-hátulról stb. Itt lehet a legjobban megismerni a figurát. Sokat bajlódtam, mert asszimetrikus a feje, és nehéz volt megtalálni a szembe és oldalnézetet, főleg az utóbbit, azzal talán most sem vagyok elégedett. Igen, volt róla szó, hogy ne legyen oldalnézete, de inkább foglalkoztam vele, így még mindig ki lehet hagyni.





A színtervet imádtam, mert zabálnivalóak a kódok a négyzetek körül, valószínú semmi értelme, de nagyon etetős. Egy hasonló modellapon láttam, amit Lajos hozott, onnan loptam. Majd a szájállások.



HÁTTÉR
Feladatban volt még egy húzós-háttér elkészítése, ami azt jelenti, hogy húzod a képet a kamera alatt, ezért ilyen széles.
De jöjjön sorba, a mézeskalács belső, az kiinduló képen is kellett még javítani.




A padlót ki kellett cserélnem, hogy kesze-kusza legyen, és a színeken változtatni, hogy jobban leválljék majd a figura. Így sokkal horrorisztikusabb hatása lett, ami jól jött. Majd egy kis tréfa, hogy a szó szoros értelmébe tovább vittem a feladatot.





Feltöltöttem nagyba is, hogy végiglehessen scroll-ozni, mint ahogy húzós-háttér. Sajnos itt fogyott el az erőm-türelmem-kedvem, azon a bizonyos hajnalom, a kipakolás előtt. Az előtérbe is kellett volna gondolkozni, hogy legyen pár holmi, hogy mikor húzod a rétegeket, külön tempóval kell, így kiad egy térhatást, ami nagyon szép tud lenni. Továbbá kellett volna egy rövid animatik a történetből (10-15 másodperc) amiben felhasználjuk ezt a hátteret, és egy járásciklus a banyáról, meg pár póz. Ez inkább azoknak kedvezett, akik a filmhez készültek elő.
Végülis elégedett vagyok, mert amit megcsináltam, azt sikerült úgy, ahogy akartam, így tiszta a lelkiismeretem és nem kellett magyarázkodni, hogy jaj ezt így, jaj ezt úgy akartam volna.